از آنجا که مساله با تورم به ویژه در زمینه مواد غذایی در کشور سرو کار دارد، انتظار می رود محمود احمدی نژاد رییس جمهوری از فرصت استیضاح وزیرش استفاده کرده و در آن، به تشریح دلایل گرانی روزافزون در کشور بپردازد. صاحبنظران، دور از انتظار نمی بینند که احمدی نژاد همچون گذشته "باندهای مافیایی" و "صاحبان ثروت و قدرت" را عامل گرانیها قلمداد کرده و از تلاش خستگی ناپذیر دولت برای اجرای عدالت سخن بگوید.
طرح استیضاح بازرگانی هفته گذشته با امضای 16 نماینده تقدیم هیات رییسه مجلس شد. نمایندگان یادشده، "اجازه واردات بی رویه شکر و ضربه به چغندرکاران"، "عدم اجرای قانون بودجه دو سال گذشته در مورد تعرفه های کالاهای وارداتی"، "بی ثباتی در نرخ تعرفه"، "عدم حمایت از واحدهای تولیدی با واردات بی رویه به خصوص در کالاهای مصرفی کشاورزی"، "اعمال سیاست های غلط بازرگانی که منجر به بی ثباتی در بازار داخلی و افزایش سطح عمومی قیمت ها شده است"، "عدم اجرای کامل و دقیق نظام صنفی و اجرای غیرقانونی تعزیرات حکومتی لغو شده در خصوص برخی اصناف"، "عدم اجرای قانون مجلس در خصوص سهمیه آرد روستاییان"، "ناتوانی در تنظیم بازار که از وظایف اصلی وزارت بازرگانی است" و "عدم اجرای صحیح و کامل قانون ساماندهی مبادلات مرزی" را 8 محور اصلی اعتراض خود به عملکرد میرکاظمی عنوان کرده اند که دو سال و نیم است سکان هدایت این وزارتخانه را در دست دارد.
اگرچه، از گرانی نان و برنج در میان محورهای یادشده سخنی به میان نرفته است، اما به عقیده کارشناسان، "ناتوانی در تنظیم بازار" و "اعمال سیاستهای غلط بازرگانی" از جمله مهمترین محورهایی است که به نمایندگان اجازه خواهد داد میرکاظمی را بخاطر وضعیت کنونی بازار برنج در کشور که ظرف چند روز گذشته از دو هزار تومان در هر کیلو به حدود پنج هزار تومان رسیده است، مواخذه و استیضاح کنند.
بر اساس آیین نامه داخلی مجلس، در جلسه استیضاح ابتدا استیضاح کنندگان به مدت یک ساعت و نیم به ارائه دلایل خود از استیضاح خواهند پرداخت و سپس رئیس جمهور و وزیر بازرگانی و دو نفر از نمایندگان به دفاع از عملکرد میر کاظمی میپردازند. سپس نمایندگان رای موافق یا مخالف خود را به صورت مخفی درباره تداوم وزارت میر کاظمی به گلدانها می اندازند.
طبق آیین نامه، اگر نصف به علاوه یک افراد حاضر در جلسه، رای کبود یعنی عدم اعتماد به وزیر بازرگانی را بدهند، او از مقام خود برکنار خواهد شد. در این صورت، رییس جمهور سه ماه فرصت دارد تا وزیر جدیدی را برای رأی اعتماد به مجلس معرفی کند.
مجلس هفتم پیش از این، "محمود فرشیدی" وزیر سابق آموزش و پرورش را استیضاح کرده بود اما نتوانست او را برکنار کند تا آنکه رییس جمهوری خود او را کنار گذاشت. اما او تنها کسی نیست که از سوی احمدی نژاد از کابینه خارج شده است. پیش از او، 8 تن دیگر از جمله وزیران اقتصاد، رفاه، تعاون، نفت و صنایع و معادن نیز به درخواست رییس جمهوری ناچار به ترک دولت شده بودند.